Öne Çıkanlar TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır… Sıcaklıklar Yükseliyor

Bu haber kez okundu.

Başkan Top acı istatisliği açıkladı

“ HER AY 30 ESNAFIMIZ KEPENK KAPATIYOR”

Elazığ Bakallar ve bayiler odası Başkanı Cebvrail Top  Elazığ esnafının  zor günler geçirdiğini dile getirerek  esnafların almış olduğu kredilerin ertelenmesini istedi. 

Kapanan işletmeler ile ilgili olarak ta değerlendirmelerde bulunan Başkan Top  ortalama olarak her ay odalarına kayıtlı 30 esnafın kepenk kapattığını ifade etti.

Elazığ Bakallar ve Bayiler Odası Başkanı Cebrail Top  Elazığ esnafının yaşadığı zorluklar ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede mevcut tabloda Elazığ esnafını kötü günlerin beklediğini kaydetti. Başkan Top   Elazığ esnafının yaşadığı problemlerin çözümü noktasında atılacak il adımın alınan kredilerin ertelenmesi olduğunu kaydetti. 

İşte  başkan Top’un elazığ esnafının kan kaybettiğini ve gün begün eridiğini dile getirdiği açıklamaların detayları…

 “Kredi Ödemelerinin En Az 1 Yıl Ertelenmesi Lazım” 

Elazığ esnafının deprem sürecinde aldığı kredilerle ayakta durmaya çalıştığını kaydeden Elazığ Bakallar ve Bayiler Odası Başkanı Cebrail Top esnafların ödeme günleri gelen bu kredileri ödeyecek gücü olmadığını kaydetti.  Başkan Top, “ Dünya ve ülkemiz zor bir süreçten geçiyor ama ilimiz daha da zor bir süreçten geçiyor. Çünkü Elazığ 2020 yılında büyük bir depremi ardından da pandemi sürecini yaşamaya başladı. Odamıza kayıtlı 200 esnafımızın dükkanı depremde veya  deprem sonrasındaki çalışmalar dolayısıyla yıkıldı. Bu yıkımlar hala devam ediyor. Yıkım süreçleri de esnaflarımızın çok ciddi maddi kayıplar yaşamasına neden oldu. Allah devletimizin eksiliğini vermesin.  Deprem sonrası süreçte  Sayın Cumhurbaşkanımızın Elazığ ve Malatya esnafına faizsiz krediler noktasında  ciddi bir destekleri oldu.   Esnaflarımız bu kredilerden faydalandı.  Ancak esnaflarımız bu kredileri kullandıktan sonra pandemi süreci başladı. Bu süreç esnafımızı çok  kötü etkiledi ve bu etkiler hala devam ediyor. Bizim bu noktadaki beklentimiz esnaflarımızın almış olduğu kredilerin mevcut pandemide göz önüne alınarak ertelenmesidir.  Çünkü esnaflarımızın bu kredileri ödeyecek gücü bulunmuyor.  İşletmelerimizin bir çoğu kısıtlamalar dolayısıyla kapalı durumdadır. Hal böyle iken de bu esnaflarımız sorumluluklarını yerine getirdi. Para kazanamıyor olmasına rağmen Sosyal Sigortalar Kurumu’na  olan prim ücreti ödüyor. Elektrik faturasını yatırıyor. Bütün bu ödemeleri ise hiç iş yapmadığı halde yapıyor.  Esnaflarımız bu ödemleri çekmiş olduğu kredilerle yapıyor.  Bu kredilerin ödemelerinin en az 1 yıl ertelenmesi lazım.  Bu erteleme devletimize büyük bir külfette getirmeyecektir.   Tüm Elazığ’ın beklentisi budur.   Esnaflarımızın bu kredileri ödeyecek gücü bulunmuyor. Esnafımız bu kredileri ödeyemediği takdirde sicilleri bozulacak.  Sicilleri bozulduğu  için ikinci bir kredi kullanamayacaklar bizim  talebimiz böylesi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması için kredilerin ertelenmesidir. “ ifadelerini kullandı

“Bu İlde Sorun Yok Diyerek  Sorunları Çözemeyiz”

 İlin ve esnafların yaşamış olduğu  sorunların görmezden gelindiğini kaydeden başkan Top, “Bu ilde sorunlar var. Bu ilde sorun yok diyerek  sorunları çözemeyiz.  Bu sorunların çözümü noktasında herkes taşın altına elini koymalıdır. Elazığ’ın sorunlarını dile getirmelidir. Ben bu noktada Sayın cumhurbaşkanımıza  mektup yazdım.   Kendileri ilimize geldiğinde sorunlarımızı içeren bir dosya da sundum. Ancak herhangi bir dönüş olmadı.  Bu şehrin dinamikleri olan STK’ların artık bu noktada ciddi anlamda çalışmaları gerekiyor.  Sizin aracılığınızla belediye başkanımızdan da bir talepte bulunmak istiyorum.  Gerekirse bu yıl 10 kilometre bir yol yapmasın, vermiş olduğu destekleri  en azından şu kısıtlamalar bitene kadar devam ettirsin.   Sayın başkanımız 3 ay kira muafiyeti getirmişlerdi. Bu desteğinde en az 6 ay  devam etmesini istiyoruz.” dedi.

“2021 Yılına Umutla Bakamıyoruz”

 2021 yılına umutla bakamadıklarını kaydeden başkan Top, “Önümüz gerçekten çok karanlık ve 2021 yılı daha zor geçecek.  Biz deprem ve pandemi sürecinin ortaya koyduğu olumsuzlukların şiddetini bu ay itibariyle daha derinden his etmeye başladık.   Mevcut tablonun devbam etmesi halinde inanın ki esnaf yok olacak Esnaf yok olursa da bu memlekte yazık olacak.  Bakın   her ay düzenlediğimiz yönetim kurulu toplantılarımızda her ay  ortalama olarak 30 esnafımızın kepenk kapattığını görüyoruz. Kapatanlarda çok büyük borçla kapatıyorlar.  Dükkan kapatmak öyle kolay değil. Dükkanı açtığınızda belli bir sermaye ortaya koyuyorsunuz.  Elindeki kaynaklarını satarak bu işletmelerini açıyorlar.  Kapattıklarında bu kaynaklarının ellerinden gittiği yetmiyormuş gibi en az 100 bin lira gibi, bir borcun altına da girmiş oluyorlar. 2021 yılına umutla bakmadığımızı ifade etmek istiyorum.  Bu haliyle devam ederse Elazığ’da esnaf kalmayacak ve Elazığ en 15- 20 yıl geriye gidecektir.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.    

     

  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol