Öne Çıkanlar TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır… Sıcaklıklar Yükseliyor

Bu haber kez okundu.

Esnaflar Sezonu %75 Kayıpla Kapattı

Korona Virüs Pandemisi nedeniyle birçok sektör ve esnaf eski günlerini arıyor. Esnaflar pandemi nedeniyle en fazla etkilenen sektörün ayakkabı ve giyim sektörü olduğunu ifade ettiler. 

Kış sezonun umdukları gibi geçmediğini vurgulayan esnaflar sezonu %75 kayıpla kapattıklarını vurguladılar. Esnaflar kış sezonu için aldıkları ürünlerin satılmadığını birçok ürünün raflarda kaldığını dile getirdiler.

Aldıkları ürünleri satamadıkları için yeni ürün almak ta zorlandıklarını kaydeden esnaflar yeni sezonda rafların boş kalacağını ifade ettiler. İşte sezonu %75 kayıpla kapattıklarını ve zor günler geçirdiklerini ifade eden esnafların yaptığı açıklamaların detayları… 

“Hafta Sonu Uygulanan Sokağa Çıkma Yasağı İşlerimizi Ciddi Oranda Olumsuz Etkiliyor”

 Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle kış sezonunda ciddi kayıplar yaşadıkları ifade eden esnaflardan Mertcan Polat, hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmasından dolayı sezon ürünlerinin rafta kaldığını ifade etti. Polat, “ Kış sezonu başladığından bu yana dükkanlarımızı doğru dürüst açamadık.  Birçok kışlık ürün raflarda kaldı. Özelikle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı işlerimizi ciddi oranda olumsuz etkiliyor. 

Bu kısıtlama dolayısıyla ürünlerimiz rafta kaldı.  Satışlarımızda çok ciddi bir düşüş var. Elimizde kalan kış sezonu ürünlerini satamayacağız. Tablo bu kadar net bu durumu hesap ettiğimizde ortaya çıkan kaybımızı siz düşünün. 

Umutlarımızı yaz sezonuna bıraktık . İnşallah yaz sezonunda kaybettiklerimizi yerine koyabiliriz.   Sektörde yaşanan sıkıntı imalatçıları da etkilemiş durumda bu nedenle imalatçılar artık ürün çıkışını düşürdüler.

Umarım bu sıkıntılar biran önce geçer ve eski günlerimize geri döneriz. “dedi

“Bu Sektörler %75’i Bulan Bir Kayıp Yaşıyor”

Yeni sezondan umutlu olduğunu ancak ayakkabı ve giyim sektörünün çok ciddi kayıplar yaşadığını ifade eden Serdar Kök ise, “ Kış sezonunu mümkün olduğu kadar az kayıpla kapatmak için çok fazla ürün almadık.  

Bu durum hale devam ediyor.   Çok fazla ürün almamış olmamıza rağmen  sezon için aldığımız ürünlerimizin bir kısmı tezgahlarda kaldı. 

Özellikle orta yaş ve yaşlı gruplarındaki ürünlerimiz pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamalar dolayısıyla elimizde kaldı.   Pandemi süreci ve sonrasındaki kısıtlamalar en çok giyim ve ayakkabı sektörünü etkiledi. Bu sektörler iş yapamadı. 

Bu sektörler %75’i bulan bir kayıp yaşıyor. Bu kaybın oluşmasında etkili olan olumsuzlukların başında hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanması geliyor.

Piyasada ürün satışı olmayınca yeni ürünler de üretilemedi. Yeni sezondan umutluyuz. Esnaf olarak yaz sezonunda virüsün biteceğini ve eski günlerimize geri döneceğimizi hayal ediyoruz. 

Ama bu hayalimiz gerçekleşir mi bilemiyoruz. Yeni sezon da eski esnaf olmamız dolayısıyla elde ettiğimiz birikimlerimizle ürün getirmeyi düşünüyoruz.

Ancak herhangi bir birikimi olmayan veya işletmelerini yeni açmış olan esnaf arkadaşlarımızın  yeni sezonda ürün alırken çok ciddi sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorum. 

Bu süreçte kapanan birçok işletmenin olduğunu da belirtmek istiyorum. “ifadelerini kullandı.

“Birçok Esnafın  Psikolojisi Bozulmuş Durumda…”             

 Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle ayakkabı satamadıklarını bu nedenle yeni ürün alamadıklarını belirten Hasan Korkut ise, “ Esnaf olarak tabiri caizse deveyi yükle kaybettik.  

Devletin bize ödediği destekler çok yetersiz destek olarak verilen Bin lira ile elektrik faturamızı  bile ödeyemiyoruz. Şuanda ben 3 aylık sigorta primimi yatıramadım.

Gördüğünüz gibi vitrinlerimiz mal alamadığımız için boş…

Şuanda karın tokluğuyla  geçiniyoruz.

Ayakkabıcı esnafının  sezon kaybı şuanda %80’inin üstünde diyebilirim.  Sektör olarak gırtlağa kadar borcun içindeyiz.

Maddi bir desteğimiz olmadığı için yeni sezondan da umudumuz yok.  Maddi gücümüz olsaydı.

Bir umudumuz olabilirdi.  Kış sezonu için getirdiğimiz ürünler elde kaldığı için yerine yenisini koyamıyoruz. 

Geçirdiğimiz sezonda ortalama olarak günde sadece iki tane ürün satıyorduk.

Sattığımız bu iki ürünle de evimizi geçindirmeye çalıştık. Aylık olarak sadece doğalgaza 500 lira ödüyoruz.

Kazandığımız giderlere ancak yettiği için üreticiye para veremedik.

Onlarda haklı olarak yeni mal göndermediler.  Acilen hafta sonu yasaklarının kaldırılması gerekiyor.

En azından hafta sonun bir günün de yasak uygulanmasın.  Çünkü uygulanan bu yasaktan dolayı en fazla iş yapabileceğimiz bir dönemde iş yapamadık. 

Gerekirse en üst tedbirleri uygulayalım ama işletmemizi hafta sonu açalım. Resmen perişan bir vaziyetteyiz. Sektörümüzde işletmesini kapatan çok sayıda esnaf var ve bu durum devam ediyor.

Umudumuzu kaybettik.

Birçok esnafın  bu durumun bir sonucu olarak psikolojisi bozulmuş durumda…” şeklinde değerlendirmelerde bulundu  

      

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol