Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

''FİYATLAR HAFTALIK DEĞİŞİYOR''

Son günlerde en çok konuşulan konuların başında yükselen gıda fiyatları geliyor. Dolar kurunda yaşanan artış, etiketlere zam olarak yansımaya devam ediyor. Türkiye'de ki ekonomik durum esnafı da vatandaşı da bir hayli zorluyor.

Art arda yapılan fahiş zamlar, yemeklerin olmazsa olmazı baharat çeşitlerini de etkiledi. Bitmek bilmeyen zam furyası Elazığ'ın en işlek yeri olan kapalı çarşı esnafını da zor durumda bırakıyor. 

Özgür Gıda İşletmecisi Mustafa Köse, yapılan zamların satışlarını düşürdüğünü belirterek zamların önüne geçilmesini istiyor.

''DOLAR YÜKSELDİKCE FİYATLARDA YÜKSELİYOR''

Birçok ürünün yurt dışından dolar bazlı geldiğini ifade eden Mustafa Köse; " Zamlar bizi etkiliyor. Müşterinin alım gücü düşüyor. Bir kilo alacaksa yarım kilo alıyor. Evinin ihtiyacına göre almıyor, tadımlık alıyor. Biz baharatçıyız, genelde birçok ürün yurt dışından geliyor. Yurt dışından gelen ürünler içinde kahve, kakao, zencefil,  susam gibi ürünler var. Yurt dışından dolar bazlı geldiği için dolar yükseldikçe fiyatlarda yükseliyor. Buda bize yansıyor, bizde müşteriye yansıtıyoruz. Alışverişte düşüyor. Önceden fiyatlar yılda bir iki değişirdi. Şimdi ise haftalık dolar yükseldikçe sattığımız ürünlerde yükseliyor. En çok limon tuzu, kahve, şekerden dolayı lokum türü, çerezler, badem özellikle ceviz. Biz cevizi 65 liraya satarken, şuanda bize gelişi 85-90 lira. Bizde 95 liradan satıyoruz. Limon tuzunu bir ay önce 25 liraya satıyorduk şu an da 60 liraya satıyoruz. Kahve üç ay önce 38 liraydı, şu an da 120 lira oldu. Kahvenin az oluşundan ve dolara gelen zamdan dolayı geliş fiyatı yükseldi. '' diye konuştu.

Mustafa Köse, Elazığ'da gıda üretiminin olmadığını genelde dışarıdan geldiğini kaydederek, zamların önüne geçmek için üretimin çoğalmasını ve tarıma önem verilmesi gerektiği söyledi.

''YAPIMI BİR TÜRLÜ TAMAMLANMAYAN OTOPARK BİZİ MAĞDUR EDİYOR''

Kapalı Çarşı Esnafı'nın yaşadığı sıkıntılara da değinen Köse, PTT Meydanı'nda yapımı bir türlü tamamlanamayan otoparktan dolayı çarşının ana girişinin kapandığını, alışverişe gelen vatandaşından bunda etkilendiği dile getirerek yetkililerden yardım istedi. Köse, vatandaşların kapalı çarşının etrafında arabalarını park edecek yer bulamadıklarını söyleyerek;'' Kapalı çarşı girişinde yer altı otoparkı yapılıyor. Normalde 12 ayda bitmesi gerekiyordu. Fakat müteahhitler mahkemelik olduğu için yapım durmuş. Belediye'yi aradık bize ayrıntılı bilgi vermediler.  Kapalı çarşı giriş çıkışları kapalı. Araba geçemiyor, müşteri arabasını park edip alışverişini yapamıyor.  Bizi çok etkiliyor. Esnaf olarak bizde, alışverişe yapmaya gelen vatandaşta mağdur oluyor. En kısa zamanda bu sorunun çözülmesini istiyoruz. ' dedi.

''SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN BİTKİ ÇAYLARI TÜKETİLMELİ''

Doğada yetişen bazı bitkilerin boğaz enfeksiyonlarından, gribal enfeksiyonlara kadar birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Köse,''Bitki çaylarında yoğunluk var. En çok satılan kış çayı, atom çayı ve nane limon karışımı çaylar tercih ediliyor. Virüsten dolayı ciğerlerinde leke kalan insanlar genelde kozalak macunu, kozalak pekmezi, kozalak şurubunu tercih ediyorlar. Koğuk macunu var. 41 çeşit malzeme olan bu karışım boğazı, ciğerleri temizliyor, bademcik iltihabına çok iyi geliyor. Birde nane, reyhan, ıhlamur gibi bitkilerinde,  grip mevsimi olduğu için satışları iyi. '' ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol