Öne Çıkanlar seçim2023 İl Hıfzıssıhha Meclisinden Yeni Kararlar Gıda Denetim Seferberliği Başlatıldı Yaz Etkinlikleri Başlıyor Gençlere Online Spor Eğitimi

Bu haber kez okundu.

GRİP MİYİM YOKSA KORONAVİRÜS MÜ?

Son iki yıldır dünyanın gündeminde ilk sırada yer alan koronavirüs vakalarında artış yaşanırken, havaların soğumasıyla birlikte mevsime bağlı gribal enfeksiyon hastalıkları da görülmeye başlandı. Koronavirüs ve gribal enfeksiyon hastalıklarının semptomlarının benzer olması nedeniyle grip miyim yoksa koronavirüs müyüm kuşkusu vatandaşların tedirginliğine yol açıyor. Peki aynı anda grip ve koronavirüse yakalanmak mümkün mü? Grip ve koronavirüs aşılarının önemi nedir ve kimler grip aşısı olmalı ? Bu iki hastalığa yakalanmamak için alınması gereken önlemler neler? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Söğüt tüm merak edilen bu soruların cevaplarını gazetemiz okurları için anlattı.

BU YIL GRİPTE ARTIŞ BEKLENİYOR

Sonbaharın gelmesiyle birlikte mevsimsel gripte artış yaşandığı belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Söğüt, son iki yılda mevsimsel gripte azalma olduğunu fakat bu yıl artış göstereceğini söyleyerek, “Yapılan çalışmalarda özellikle son iki yılda mevsimsel gribin azaldığı tespit edildi. Bunun nedeni maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilmesinin yanı sıra toplu yaşam alanlarının kapanması oldu. Koronavirüse karşı alınan önlemler mevsimsel gribin azalmasında etki gösterdi. Normalleşmeyle birlikte mevsimsel gribin artması bekleniyor” dedi.

TEK YOL PCR TESTİ

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Söğüt, sadece şikayetlere bakıp koronavirüs-grip ayrımı yapmanın doğru olmadığını ancak PCR testi yapılarak ayırt edilebileceğini vurgulayarak  şöyle konuştu: "Mevsimsel grip ve koronavirüsün belirtilerinin bir kısmı ortaktır. Nefes darlığı ve baş ağrısı gripte ön planda değildir, daha çok koronavirüste  görülür. Fakat bu belirtiler teşhisi bırakmaya yeterli olmadığı için hasta geldiğinde her iki virüsüde düşünüyor testler yapıyor, teşhisi netleştiriyoruz.''

GRİP VE KORONAVİRÜSE AYNI ANDA YAKANLANMAK MÜMKÜN MÜ?

Koronavirüse ve gribe aynı anda yakalanmanın çok düşük bir ihtimal olduğunu dile getiren Dr. Deniz Söğüt, ''Vücudumuz genelde aynı anda iki enfeksiyonun oluşmasına izin vermez, önceliği tek enfeksiyondur.  Zaten enfeksiyonlarda birbirleriyle yarışmaya çalışırlar, iki mikrobik enfeksiyonun  görülmesi küçük bir ihtimaldir. Koronavirüs olduktan sonra grip yada tam tersi grip olduktan sonra koronavirüs olma ihtimali de  vardır" dedi.

KORONAVİRÜS VE GRİP AŞISI OLMAK ŞART

Dr. Deniz Söğüt, grip ve koronavirüsün aynı hastalık olmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın koronavirüs aşısı olsalar bile mutlaka grip aşısı olmalarını tavsiye ediyoruz. Koronavirüse karşı yapılan aşı mevsimsel gribi etkilemez. Bu yüzden herkesin özelikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların grip aşısı olmaları öneriliyor."

GRİP VE KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini sıralayan Dr. Deniz Söğüt, "Gribe yakalanmamak için mevsime göre uygun giyinmeliyiz. Beslenmemize dikkat etmeliyiz, yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.Kronik hastalıklarımızı kontrol altında tutmalıyız. Periyodik kontrollerimize gitmeliyiz.

El temizliği, tuvalet temizliğine dikkat etmeliyiz. Eşya kullanımına dikkat etmeliyiz. Kapalı ortamlarda gribin bulaşıcılığı artacağından sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Bu yüzden bulunduğumuz ortamı bolca havalandırmayız" dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Söğüt koronavirüsle ilgili olarakta şu ifadelere yer verdi: "Koronavirüste dengeli beslenme çok önemlidir. Yine yeterince D vitamini alamamak koronavirüs ile mücadelede önemli sorunlardan birisi. Bedenimiz günde 20 dakika güneşe maruz kalsa yeterli olacaktır ama maalesef bu zor olduğu için vatandaşlarımızın takviye olarak D vitamini almalarını öneriyorum. Bunun dışında bağışıklığı güçlendirici çinko takviyesi alınabilir. Omega 3 içerikli besinleri yeterince tüketemeyenlere Omega 3 desteği verilebilir. Tüm bunların yanında protein ve karbonhidrat tüketimini yeterli düzeyde tutmaya özen göstermeliyiz."

KORONAVİRÜS AŞISI ÖLÜM ORANLARINI DÜŞÜRÜYOR

Dr. Söğüt,  aşının önemine değinerek, mutlaka aşı olunması gerektiğini söyledi. Bilimsel çalışmaların aşıların etkili olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Söğüt, aşı olmakta tereddüt edenler için şunları söyledi : "Yetkili merciler aşıyı zorunlu tutmasa bile biz aşımızı olalım. Aşıların koruyuculuğu çok önemli. Bugün yoğun bakıma yatan hastalardan koronavirüs aşısının ne kadar etkili olduğunu görüyoruz.  Yoğun bakımda yatan hastalara baktığımızda aşı yaptıranların oranlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. Yine sağılık çalışanlarının üzerinde yapılan bir araştırmada, sağlık çalışanlarının ölüm oranlarının düştüğünü gözlemledik. Aşımızı mutlaka yaptırmalıyız" dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol