Öne Çıkanlar Muhtar Özcan: Halk Eğitim Kurslarının Başlayacak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 16.976 Talep Yerine Getirildi  Türk Ocakları Elazığ Şubesi  Aksaray Gençlikspor

Bu haber kez okundu.

İlhan: "İzzetpaşa Camiinin Yeniden İbadete Açılması En Önemli Misyonumuzdur"

ORTA HASAR RAPORU VERİLMİŞTİ
Depremden sonra yapılan incelemelerde İzzetpaşa Camiine orta hasar raporu verildiğini belirten İlhan, yapılan değerlendirmeler sonucunda caminin güçlendirilmesi ve restore edilmesi yönünde karar çıktığını kaydetti.

Sürecin devam ettiğini belirten İlhan; "İlimiz Sivrice ilçesinde 20 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sonucunda 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve birçok yapıda hasar oluşmuştur. Şehrimizin en büyük camisi İzzetpaşa Camisinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilerince yapılan incelemeler sonucunda orta hasar tespit edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hasarın tespiti için bilirkişi komisyonu oluşturulması sureti ile bir rapor hazırlanmıştır. Raporda, Caminin güney bölümünde yer alan ana kubbeyi taşıyan kemer girişinde, kubbeyi taşıyan kasnak girişinde, caminin batı bölümünde yer alan kemer girişlerinde hasarlar belirlenmiştir. Ayrıca; caminin güneydoğu, güneybatı ve kuzeydoğu bölümünde yer alan ve fil ayaklarına bağlanan kemer kirişlerinde kesme çatlaklarının olduğu otopark bölgesinde ise 2 adet kirişte eğilme ve 5 adet kirişte ise kesme çatlağının olduğu tespit edilmiştir.   Bilirkişi tarafından raporda belirtilen hususlar ile ilgili bir güçlendirme projesi hazırlanarak Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna sunulmuştur. Proje incelendiğinde güçlendirme çalışmalarına bağlı olarak İzzetpaşa Cami pasajında bulunan bazı işyerlerinin vasfını kaybettiği ve esnafımızı mağdur ettiği düşünülerek güçlendirme projesinin yeniden değerlendirilmesi amacı ile başvuru yapılmış ve bu çalışmalar başlatılmıştır. Camimizin güçlendirme ve restorasyon projelerinin birlikte yürütülerek ivedilikle ibadete açılması için Vakıflar Genel Müdürü Sayın Burhan Ersoy ile görüşmeler yapılmış, Elazığ Milletvekili Sayın Metin Bulut, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Sayın Şuay Alpay, Elazığ Valisi Sayın Erkaya Yırık ve Belediye Başkanı Sayın Şahin Şerifoğulları’ndan çalışmaların hızlandırılması konusunda destek istenmiştir. Bu konuda desteklerini esirgemeyen değerli büyüklerimize, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine ve Sivil Toplum Örgütlerine vakfımız adına teşekkür ederim." dedi.

"ART NİYETLİ AÇIKLAMALAR TEDİRGİNLİĞE VE UMUTSUZLUĞA NEDEN OLUYOR"

İzzetpaşa Camiine ilişkin art niyetli kişiler tarafından yapılan açıklamaların vatandaşları tedirgin ettiğini, bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden İlhan; "Tüm bu iyi niyetli yaklaşımlara rağmen özellikle son günlerde basın yayın organlarında  İzzetpaşa Vakfı ile bağlantısı olmayan yetkisiz bazı kişiler tarafından yapılan ‘’İzzetpaşa Caminin  orta hasarlı olmadığı, cami ana kubbesinde depreme bağlı olarak bir hasarın olmadığı ve bu hasarın daha önceden olduğu ve esnafın mağdur edilmek istendiği, caminin yıkılmak istendiği gibi absürt açıklamalar özellikle değerli hemşehrilerimizi tedirginliğe ve umutsuzluğa sevketmiştir. Bilinmelidir ki İzzetpaşa Cami şehrimizin sembol bir ibadethanesi, Türkiyenin ilk asansörlü minareye sahip gözde camilerinden biridir ve nesiller boyunca varlığını sürdürecektir" diye konuştu.

"CAMİNİN İBADETE AÇILMASI VAKFIMIZIN EN ÖNEMLİ MİSYONUDUR"

İzzetpaşa camiinin yeniden ibadete açılmasının Vakfın en önemli misyonu olduğunu vurgulayan Başkan İlhan, şunları kaydetti: "Bu konuda ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. 24 Ocak 2021 tarihinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden değerli hemşehrilerimize Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar dilerim. Ayrıca Vakfımızın üzerine düşen sorumlukları yerine getirmek için her türlü gayreti göstereceğinden hemşehrilerimizin emin olmasını ve bize güvenmesini rica ederim."

İZZETPAŞA CAMİİ

1866 yılında, dönemin valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından cami yeri satın alınarak kerpiçten yaptırılmıştır. 1966 yılında kurulan İzzet Paşa Camii’ni Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin gayretleriyle çökmek üzere olan Cami yıktırılarak, yerine 1967 yılında bugünkü İzzet Paşa Camii'nin inşasına başlanılmıştır. İnşası tamamlanan Cami, 1972 yılında ibadete açıldı.

Cami, 44x28,5 m ebadında olup Osmanlı mimari tarzında, çift minareli ve çift şerefelidir. Türkiye'de ilk asansörlü minareye sahip cami ünvanını almıştır. 20 m çapında ana kubbesi, 25 adet de küçük kubbesi vardır . Minare yüksekliği toprak seviyesinden itibaren 55 m'dir. Dış duvarları körpe yontma taşıyla kaplıdır. Zemin katında Kuyumcular Çarşısı adıyla bilinen, çok sayıda kuyumcu dükkanlarının ve döviz bürolarının yer aldığı pasajlar bulunmaktadır. Caminin mimarisi, iç mekanlarının güzelliği, merkezi konumu ve zemin katında bulunan Kuyumcular Çarşısı nedeniyle Elazığ halkının ibadet haricinde de en uğrak mekanlarının başında yer alıyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol