Öne Çıkanlar 2023 İFLASIN EŞİĞİNDE DUA BEKLİYOR STK Temsilcileri Bakan Soylu İle Görüştü Defterdarlık Binası Hizmete Açılıyor

Bu haber kez okundu.

KAN KAYBEDİYORUZ!

Yapılan desteklerden köylünün değil de büyük yatırımcıların faydalandığını belirten Halef Ortaç, gazetemize yaptığı açıklamada üreticinin yüzünü güldürecek formülün ise; üretimi artırmak, yem maliyetlerini düşürmek ve sulanabilir arazileri arttırmak olduğunu kaydetti.

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, çiğ sütün litre fiyatının 7.50 lira olarak açıklanmasının üreticiyi memnun etmediğini, yem fiyatlarına her geçen gün gelen yüksek zamların süt üretimini büyük bir krizin içine sokmanın eşiğine getirdiğini belirtti.

SÜTTE KRİZ KAPIDA

Gazetemize açıklamalarda bulunan Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, beli bükülen ve borç batağı içerisinde olan süt üreticilerinin ellerindeki hayvanları ya satmak ya da kesime göndermek zorunda kaldığını söyledi. Elazığ’da yaklaşık yüzde 30’luk bir anaç hayvan kesimi olduğunu belirten Halef Ortaç ’Bu durum da üretim düşüklüğüne neden oluyor. Sütte kriz olmaya başladı.‘ dedi.

İNŞAALLAH DEVLET FARKINDA OLUR

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, tarım biterse, ekonomide dönülmez bir sürece girileceğini kaydederek;  ‘Eğer üretimi artıramazsak fiyatlar yükselmeye devam eder. Bugünkü fiyatlara şükür eder, çok ararız. İnşallah devlet farkında olur tedbirler alır, üreticiye yerinde ve zamanında destekler yapar. Nerede bir kriz varsa oraya yönelir inşallah.‘ dedi.

MERALARLA İLGİLİ DE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR

Meralarla ilgili de çok ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Halef Ortaç; ‘Hiç bir planlama yapılmamış. Koyunu götürecek yer yok yaylaya götürsen sıkıntı. Hayvancılıkla uğraşan üretici her konuda zor durumda’ diye konuştu.

DESTEKLER TESPİT EDİLEREK YAPILMIYOR

Başkan Ortaç, desteklerin tespit edilerek yapılmadığını söyleyerek; "Hükümet destek verdiğini söylüyor. Destekten önce sulanabilir alanları fazlalaştırması ve kotayı kaldırması lazım. Adam şeker pancarı ekmek istiyor. Ekime izin verilmiyor ve ekme şanşı da yok çünkü sulu arazi yok. Elazığ dört tarafı sularla çevrili ama sulama alanı yüzde 11 bile yoktur" dedi.

DESTEKLERİ KÖYLÜYE YAYMAMIZ LAZIM

Başkan Halef Ortaç, Köylüyü kalkındıracak destekler olması gerektiğinin altını çizerek,   "En büyük sıkıntı devlet desteklerinin büyük bölümünü, büyük işletmeci alıyor, onlar faydalanıyor. Ama köylünün geneli küçük aile işletmecisi oluyor. Bu destekten yararlanamıyor. Bunu köylüye yaymamız lazım. Geçen ay çok anlamlı bir destek yapıldı. Kayıt altında olan sütlere 1 TL’lik süt prim desteği verildi. Bunun devam ettirilmesi lazım. Üretici, devletin onun arkasında olduğunu bilmek ister." ifadelerine yer verdi.

O İNSANLAR MASA BAŞINDA DEĞİL SAHADA OLMALI

Tarım İl Müdürlüklerinin görevlerini yaparak bölgedeki ihtiyacı tespit etmeleri gerektiğine vurgu yapan Ortaç, "Tarım İl Müdürlüğünde 500-600 kişi maşa başında çalışıyorsa orada bir yanlışlık var. O insanların masa başında, değil sahada olması lazım, gidip görmesi ve tespit etmesi gerek. Bu insan ne ekmiş, ne yapmış, raporunu tutması lazım." Dedi.

KAYITLAR GERÇEKLERİ YANSITMIYOR

Başkan Halef Ortaç, Tarım Bakanlığı'nda kayıtlı olan sayı kadar hayvan olmadığını aktararak; "Hayvanlarla ilgili kayıtlarımız sıkıntılı, kayıtlarda olduğu kadar hayvan sayısı yok. Bu hayvan sayılarının güncellenmesi lazım. Gerçek hayvan sayımızı bilmemiz lazım. Kayıtlı olan sayı kadar hayvan olmuş olsaydı ne ette, ne de sütte sıkıntı yaşanmazdı." dedi.

KÖYLÜYÜ KÖYDE TUTAMIYORUZ

Önlemlerin en başta alınması gerektiğini kaydeden Ortaç, "Üreticiyi hayvanını kesecek noktaya getirmeyecek önlemini alacaktık. Biz köylüyü köyde tutamıyoruz, para kazandıramıyoruz. Önemli olan köylüye para kazandırmak. Eğer köylü işi bırakır şehre gelirse yük getirir. Hayvancılığı ve çiftçiliği yapan yaş ortalaması 55’in üzerinde, artık gençler bu işi yapmıyor.

ZAMANINDA MÜDAHALE ÖNEMLİ

Bu gençleri tarıma ve hayvancılığa teşvik etmek için devletin bir planlamasının olması lazım.  Gübreye büyük bir zam geldi. Bu zam için hiçbir tedbir alınmadı. Madem gübrede sıkıntı vardı gübreye zam gelmeden desteklemeyi oraya yöneltecekti. Devletin hangi alanda sıkıntı varsa çok iyi tespit edip yönelmesi gerekiyor. Zamanı geçtiğinde yapılanların anlamı olmuyor. Ekim zamanı yapman gereken, desteği hasat zamanı yaparsan işe yaramaz. Zamanında müdahale çok önemli. Çiftçiye ucuz mazot verilsin tespit edilsin. Ucuza gübre verilsin" dedi.

PROJELERİMEZE DESTEK VERİLMEDİ

Başkan Halef Ortaç, Süt Üreticileri Birliği olarak projelerinin olduğunu ancak  destek görmediği için hayata geçiremediklerini dile getirerek,  "Biz Süt Üreticileri Birliği olarak gereken desteği göremedik. Bize destek verilse üreticiyi daha çok teşvik ederdik. Elazığ’da ben projelerimi hayata geçirmiş olsaydım destek görebilseydim Elazığ’ın süt üretimi yüzde 30 artmıştı. Biz projelerimizi hayata geçiremedik. Biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz." dedi.

KURBAN FİYATLARI YÜKSEK OLACAK.

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, son olarak bu yıl kurban bayramında, kurban kesiminin yüzde 50 kadar düşeceğini söyleyerek geçen sene 2 Lira olan kurbanın bu yıl ise 5 Lira olacağını kaydetti.

BEYAZ: “MERA ALANLARI TÜKENİYOR”

Küçükbaş hayvan üreticisi Zekeriya Beyaz ise; üreticiler olarak hayvanları otlatmakta sorun yaşadıklarını dile getirerek, "Yem fiyatlarının sürekli yükselmesi ve mera alanlarının daralmasıyla hayvan yetiştiremiyoruz." dedi.

ÜRETİCİYİ TÜCCARA BOĞDURDULAR

"Yemde, mazotta, gübrede mera alanlarında destek istiyoruz" diyen hayvan üreticisi Zekeriya Beyaz “Biz devletten şunu istiyoruz, ne Çankaya'dan, ne de Taksim'den yer istiyoruz, kullanılmayan arazileri mera alanı olarak versinler. Daha öncesinde Tarım Bakanımız önceki seçimlerde Mehdi Eker “Tüketiciyi, üreticiye boğduramayız” dedi. Ama şu anda üreticiyi 5 tane yem fabrikasına 6 tane arpa tüccarına boğdurmuşlardır. Damızlık anaç hayvan kesimi yüzde 40’ı geçti" diye konuştu.

ÜRETİCİLİK YAPAN, TARLASI OLAN İNSANLARI DESTEKLEMELİLER

Yetkililerden destek istediklerini ifade eden Zekeriya Beyaz; "Tespit edilerek, gerçek çiftlik yapan üreticilik yapan, tarlası olan insanlar desteklenmelidir” dedi.

YILMAZ: ELEKTRİK TÜKETİMİ KONUSUNDA DESTEK İSTİYORUZ

Çiftçilik ve Hayvancılık üretimiyle uğraşan Sabri Yılmaz da, "Elektrik tüketimi konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yağışlar bitti, sulama dönemi başladı. Nasıl sulama yapacağız. Devletten elektrik tüketimi konusunda destek istiyoruz." dedi.

Anahtar Kelimeler:
KAN KAYBEDİYORUZ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol