Öne Çıkanlar 2023 yeniufuk elazığyeniufuk spor aday Bilgilendirme Toplantıları Devam Ediyor

Bu haber kez okundu.

Kiracı-Ev Sahibi Krizi Büyüyor!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Kira fiyatlarına yapılan fahiş zamlar vatandaşın belini bükerken Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, “Önlem alınmazsa kiracı ve ev sahipleri olaylarını üst seviyede görmeye başlayacağız.” dedi.

  Depremlerden etkilenen iller arasında olan Elazığ’da konut sıkıntısı her geçen gün artarak devam ederken gazetemize açıklamalarda bulunan Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, konut yetersizliğinin yanı sıra yüksek enflasyonunda çok etkilediğini söyledi. Ekonomide sancılı bir döneme girildiğini söyleyen Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, iğneden ipliğe her şeye zam geldiği için özellikle kira geliri ile geçinen ev sahiplerinin kiralarını yükselttiklerini belirtti. TOKİ ve benzeri yapılar yapılırsa ve ekonomi de düzelirse yaşanan kargaşanın son bulacağını söyleyen Babürhan, kiracı- ev sahibi krizi büyümeden her iki tarafından koruma altına alınmasına dikkat çekti.

 ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ VAR

 Emlak Uzmanı İhsan Babürhan,  Elazığ’da ev piyasasında arz talep dengesizliği olduğunu belirterek, “Şu anda talep çok fazla. Yaşadığımız son depremden sonra hasarlı binaların çok fazla oluşundan kaynaklı ev yok.  Kiralık ve satılık ev talebi fazla. Arz talep dengesizliğinden dolayı insanlar problem yaşıyorlar.” dedi.

 ŞEHRİMİZ GÖÇ ALDI

Depremden sonrası Elazığ’ın göç aldığını da ifade eden Babürhan, “İnşallah temennimiz TOKİ’ler ve  buna benzer yapılar tamamlanırsa, depremden sonra çevre illerden vatandaşlarımız da illerine geri dönüş sağlarlarsa rahatlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 MÜTEAHHİTLER EV YAPAMIYOR

İnşaat maliyetlerin yüksek oluşundan müteahhitlerin ev yapamadığını söyleyen Babürhan, “Şu anda müteahhitlerin birçoğu inşaat maliyetlerinden ev yapamıyor. Maliyet yapımı düşer, müteahhitler ev yapmaya başlarsa konut piyasasında fiyatlarda da rahatlama olacağını öngörüyoruz. Bu sıkıntının 3 yılla kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü diğer illerdeki yapıların yapılması insanların memleketlerine taşınma olayı en az 2-3 yılı bulur gibi düşünüyoruz.” dedi.

 EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN BİRİ DE ENFLASYON

 Ayrıca ekonomik sıkıntılardan dolayı konut sektöründe dev artışlar yaşandığına vurgu yapan Babürhan, “Fırsatçılıkları özellikle TOKİ’lerde gördük. Bin lira olan kiralar 8 bin liraya çıktı. Devletin özellikle mağdur kişilere verdikleri evleri yüksek kiralara vermek istediler. Bunu dışında fırsatçılıktan çok ekonomik boyutu var. Fahiş fiyatların en büyük sebeplerinden biri de enflasyon.  Markete gittiğinde raflarda ki ürünü her defasında zamlı görünce vatandaş diyor ki ‘artık ben de geçiminde zorlanıyorum.’ Geçimi kiradan sağlıyorsa,  öğrenci okutuyorsa kirayı da yükseltiyor. Kiradan hayatını idame ettiren insanlar var.” diye konuştu.

  SONUÇ OLARAK KİRACILAR MAĞDUR

 Kiracıların her açıdan da mağdur olduğunu kaydeden Babürhan, “Aslında bunun iki tarafı var. Hem fırsatçılık kanadı, bir de ekonomik boyutu var. Her iki taraftan değerlendirirsek kiracılar mağdur. Birde aynı sitede bin TL’ye oturan insan da var, yine aynı sitede 15 bin liraya oturan da var. Böyle olunca kargaşa oradan başlıyor.”dedi.

 İNŞALLAH DEVLET GEREKLİ MÜDAHALEYİ YAPAR

 Konut sektöründe bir an önce önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Babürhan, “İnşallah devlet gerekli müdahaleyi yapar. Önlem alınmazsa kira artışları ve bu ekonomik durumdan dolayı öngörüm yakın zamanda kiracı - ev sahipleri olaylarını üst seviyede görmeye başlayacağız. İnşallah yanılırım.” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol