Öne Çıkanlar 2023 İFLASIN EŞİĞİNDE DUA BEKLİYOR STK Temsilcileri Bakan Soylu İle Görüştü Defterdarlık Binası Hizmete Açılıyor

Bu haber kez okundu.

KREDİ  ŞARTLARI AÇIKLANDI MECLİS KARIŞTI

MHP Elazığ Belediye Meclis Üyesi Behçet Susmaz, Elazığ Belediyesi’nin, altyapı yenileme çalışmalarında kullanılmak üzere, İller Bankası aracılığıyla, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’ndan (JICA)   talep ettiği 10 milyon Japon Yeni  kredi karşılığında,  belediyenin tüm gelirlerini teminat olarak istendiğini açıkladı.

Susmaz, şartnamenin mecliste okunmadığını vurgulayarak,  belediye meclis üyelerinin ağır şartlardan habersiz bir şekilde, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlularına ,kredi kullanma yetkisi verdiğini kaydetti.  Susmaz’ın , çok ağır şartlar içeren kredi şartlarını okuması sonrasında, AK Partili  ve MHP’li belediye meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

“Kredi Şartları Mecliste Okunmadı”

Gündem dışı açıklamalarda bulunan, Elazığ Belediyesi MHP Meclis Üyesi Behçet Susmaz, kredi şartlarından meclis üyelerinin haberi olmadığını vurguladı.  Susmaz, Elazığ Belediyesi’nin kullanmak istediği kredi karşılığında, İller Bankası’nın, belediyenin bütün  gelirlerinin teminat olarak gösterilmesini istediğini açıkladı.

 Susmaz, “Belediye başkanına, protokolle ilgili bir ön çalışma raporu var mı?' Diye sordum. ‘Yok' dedi.

Belediye başkanımız, biz bu kararı aldıktan sonra protokol yapılacak demişti. İller Bankası, bize bir yazı yazıyor, bu yazıda diyor ki; belediye meclisinden, 2021 yılı içerisinde, bu kararı alın ve gönderin. Size kredi verelim. Bu yazıda verilen kredinin şartları belirlenmiş ve çok ağır şartları var.

Keşke meclise bu karar, gündem maddesi olarak üç beş satırla değil de, İller Bankası’nın yazmış olduğu ek yazıyla beraber gelseydi ve burada okunup sonrasında oylama yapılsaydı.

Kaldı ki; öyle olması lazım. Bu yazı okunmadı maalesef. İller bankası belediye meclisinden çıkması gereken kararın yazısını göndermiş. Ama biz mecliste bunu görüşürken iller bankasının gönderdiği yazıdaki hususlar görüşülmedi.

İller Bankası belediye meclisimizden böyle bir karar alınmasını istiyor. Ancak biz böyle bir karar almadık. Buradaki kararın mecliste okunması lazım. Belediye meclisinde alınan karar başka, iller Bankası’nın istediği karar başka… Siz İller Bankası’na istediği kararı göndereceksiniz. Ama meclis olarak biz, böyle bir karar almadık.

İller Bankası belediyenin su gelirlerine, tahsilatlarına el koyamaz. Belediye Başkanına daha önce bu kredi için ‘İller Bankası’nın bu kredi için bizden bir talebi var mı?' diye sordum. Başkan bey ‘yok' dedi.

Belediyenin Bütün Gelirlerini Teminat Olarak Göstermesi  İsteniyor

İller Bankası’nın Elazığ Belediyesine gönderdiği teminat şartnamesinin bir kısmını da okuyan Susmaz şartnamede şu maddelerin yer aldığını aktardı; “Belediye su gelirlerinin, alt kredi anlaşması ile kullanılacak kredinin teminatı olarak gösterilmesine, teminata konu su gelirlerinin yetmemesi halinde belediyenin kira, işgal harcı ile elektrik, havagazı, tüketim vergisi gelirleri ile diğer gelirlerinde alt kredi anlaşması ile kullandırılacak kredinin teminatı olarak gösterilmesine…

 Söz konusu gelirlerin yetmemesi durumunda banka, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca kanunda yasal paylarınızın, mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamının teminat olarak gösterilmesine…

 Su gelirlerinin teminat hesabına aktarılmasına söz konusu teminat hesabına;  belediye lehine birinci sırada ve süresiz olarak rehin tesis edilmesi için gerekli evrakın imzalanmaya, belediyeyi borç altına sokabilecek her türlü sözleşme ve evrakı imzalamaya ve gösterilen teminatların yetersiz kalması halinde diğer borçlandırıcı işlemleri yapmaya teminat hesabı oluşturulması…

 Kredinin kullanılması ve kredi için her türlü iş ve işlemleri yapmaya Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlu’nu yetkili kılınmasına Elazığ Belediye Meclisi’nce karar alınmıştır.”

AK Partili Toptaş’tan Belediye Başkanına Sorun Tepkisi

AK Parti Meclis Üyeleri ile ve MHP Meclis Üyeleri arasında yaşanan tartışmaların ardından açıklamalarda bulunan AK Parti  Meclis Üyesi Veysi Toptaş  kredi  şartlarını   normal olduğunu belirtti. Toptaş, “Borcunuzu ödemezseniz, icra başlarsa bunlar yapılır. Siz borcunuzu ödedikten sonra, böyle bir şey olmaz. Bu şartlar, kurumun alacağını garantiye almak için istemiş olduğu tedbirlerdir. Elazığ'da ki, herhangi bir bankadan borç alsanız dahi, sizden aynı şartları ister. Elazığ Belediyesi, borcunu  ödemediği taktirde, bütün belediye gelirlerine el koyarım diyor. Borcu isteyen belediyemiz, karşıdaki kurum da borca karşı taahhütler isteyecek. O kadar kredi kullanımı için, onay aldık hangisinin teminatları burada okundu? Biz belediye başkanına yetki veriyoruz. Biz sadece belediye başkanımıza yetki verdik. Hiçbir meclis üyesi arkadaşımız , bugüne kadar İller Bankası’ndan ya da özel bankadan taahhüt edilen şartları sormadı. Siz de belediye başkanımız gelince sorarsınız. Biz belediye başkanının adına konuşamayız.” ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol