Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

Milli Uzay Programı Açıklandı: Hedef, 2023’te Ay’a Ulaşmak ve Uzaya İlk Türk Vatandaşını Göndermek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Şubat’ta gerçekleştirilen bir lansman töreni ile Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nı açıkladı.

Törendeki konuşmasına, “Paylaşacağımız hedefler bir hayal ürünü değil; havacılık ve uzay teknolojilerinde bugüne kadar başardıklarımızın bir üst noktaya taşınmasıdır.” diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) öncülüğünde yürütülecek Milli Uzay Programı’nı, 10 hedef halinde açıkladı. Bu hedefler, sırası ile şöyle:

  1. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında, sert iniş yöntemi ile Ay’a ilk teması gerçekleştirmek. 2028 yılında ise yumuşak iniş yöntemi ile Ay’a ulaşmak.
  2. Yeni nesil uydu geliştirme alanında, dünya ile rekabet edebilecek ticari bir marka ortaya çıkarmak.
  3. Türkiye’ye ait bir bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
  4. Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
  5. Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tanımlanan alana yatırım yaparak Türkiye’nin uzaydaki yetkinliğini arttırmak.
  6. Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir ülke konumuna getirmek.
  7. Türkiye’de uzay sanayisi ekosistemini daha da geliştirmek.
  8. Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi kurmak.
  9. Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek.
  10. Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca, 10’uncu hedefi açıkladıktan sonra, dil bilimciler başta olmak üzere tüm vatandaşlara seslendi ve astronot ve kozmonot kelimelerinin yerine, “Türk Uzay Yolcuları” için Türkçe bir isim bulunması yönünde çağrıda bulundu.

İlk isim önerisi Bahçeli'den Cacabey

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Milli Uzay Ajansı' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Erdoğan'ın çağrısına cevap geldi. Bahçeli astronot yerine Cacabey isminin kullanılmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaya Türk vatandaşı göndereceğini açıkladı. Türk uzay yolcusuna astronot veya kozmonot yerine Türkçe bir isim verileceğini söyledi. 83 milyonu özgün bir isim bulmaya davet etti.

‘Astronot’ veya ‘kozmonot’ kelimeleri yerine ilk isim önerisi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, ‘astronot' yerine Türk Gökbilimci ‘Cacabey'in isminin kullanılmasını önerdi. Cacabey tarihte Türk gökbilimci olarak geçiyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin astronot kelimesi yerine önerdiği Cacabey, Kırşehir kent merkezinde 1271 – 1272 yıllar arasında yaptırılan ve o dönemde astronomi yüksek okulu olarak hizmet veren medreseyi hayata geçiren tarihi bir kişiden geliyor.

CACABEY KİMDİR?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail Bin Cacabey, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı “ Cacabey” adıyla ün kazanmıştır.

Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu. Cacabey, bir süre Tokat'ta kaldıktan sonra Kırşehir'e bey oldu. Emirhor olan Eseddedin İsyanı'nı bastırdı.
Elbistan Savaşı'na katıldı. Orada Mısır Memlük Sultanı Baybars'a esir düştü.

Baybars bütün esirleri serbest bırakınca Cacabey Şam'dan Kırşehir'e döndü.

Emirleri ve devlet yazışmalarında Türkçe yazan Cacabey, kendi idaresinde olan Hacı Bektaş ile de ilgilenmiş, onu himaye etmiştir.

Kırşehir'de bugün bir mimari anıt olarak yükselen Cacabey Medresesi'ni de yaptıran Cacabey devrin fakültesi gözüyle bakılan bu binada Türkçe eğitimi veriyordu. Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu Cacabey Medresesi'nde kuyuya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı. Medresede astronomi araştırmalarının yanı sıra matematik, fizik, kimya gibi konularda eğitim veriliyordu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol