Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

“O İllere Verilenler Elazığ’a Verilmedi”

 Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mithat Ulaş önce depremin ardından pandeminin vurduğu Elazığ esnafı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Ulaş Giresun ve İzmir’de yaşanan felaketler sonrasında esnaflara verilen desteklere dikkat çekerek Elazığ’a aynı ölçüde destek verilmediğini dile getirdi.  İşte Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mithat Ulaş’ın Elazığ esnafının deprem ve pandemi nedeniyle yaşadığı zorluklar ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmenin detayları…

“Zor Günler Geçiriyoruz”

Elazığ’da esnafların 24 Ocak depreminin izlerini silemeden pandeminin getirdiği zorluklarla uğraşmak zorunda kaldığını ifade eden Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mithat Ulaş, “ 24 Ocak depremi ve sonrasında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle çok zor günler geçiriyoruz.  Şehir olarak iki felaketi birlikte yaşıyoruz.  Biz depremde insanlarını kaybeden acısı olan bir şehiriz.  Deprem anında çok fazla işletmemiz yıkılmadı. Ancak yetkililerin yaptığı tespitler sonrasında yıkılan binaların altında dükkanları bulunan çok sayıda esnafımız vardı. Bu esnaflarımız ya dükkanlarını başka yere taşıdılar ya da dükkanlarındaki sermayeleri olan eşyalarını depolara koydular.   Genel olarak hem deprem hem de pandeminden birçok vatandaşımız olumsuz yönde etkiledi.  Ancak inan ki bu olumsuzluklar en fazla esnafı mağdur etti.  Depremden dolayı esnaflarımız çok uzun süre dükkanlarını açamadı.  Depremden sonraki süreçte 2,5 ay dükkanını açamayan esnaflarımız oldu. Daha depremin izleri silinmemişken pandemi başladı.  Zaten zor durumda olan esnaflarımız daha bir zor durumla karşı karşıya kaldılar. Bu süreç şu anda tüm hızıyla devam ediyor.   Rabbim tez zamanda hem ülkemiz hem de ilimiz üzerindeki bu karabulutları dağıtsın. ”dedi.

“Fırsatı Kaçırdık”

 Elazığ’ın depremi fırsata çeviremediğini kaydeden Ulaş, “Depremi fırsata çevirebilirdik. Ancak bunu başaramadık.   O gün şehrimiz bir bütün olarak kenetlenmiş olsaydı. Biz bugün farklı bir Elazığ’ı konuşuyor olurduk.  Bu durumun Erzincan’dan tutunda Van’a kadar birçok örnekleri var.  Ancak biz bu fırsatı kaçırdık. Artık yeni fırsatlar için çalışmalıyız.  Bakın ilimizde 20 bin konut inşa ediliyor. Peki, bu konutlarda kullanılan malzemelerin ne kadarı Elazığ esnafından alındı? Yine bu konutlarda çalışan işçilerin ne kadarı Elazığ’da ikamet ediyor? İhaleleri alan firmaların kaçı Elazığlıdır? Ben bu sorularımı her platformda dile getiriyorum. Bana Elazığ’da  bu işlerin altından kalkabilecek firmalar var mı ? Diyorlar. Onlara söylediğimi bir kere de buradan tekrar edeyim. Elazığ’da bu firmaların yaptığı işlerin daha büyüğünü yapacak firmalarımız var.  Devletimiz bugün ihaleleri verdiği firmalara tanıdığı hakları Elazığlı firmalara da tanımış olsaydı. Daha iyi işler çıkartacaklardı.  Bunu yapmadılar. “ ifadelerini kullandı.  

 “İnşallah Güzel Günler Göreceğiz” 

TOKİ tarafından yapılan konutlar tamamlandıktan sonra bazı sektörlerde hareketlilik yaşanacağını dile getiren Ulaş, “TOKİ’ler tamamlandıktan sonra şehrimizde birçok sektörün gelişme göstereceğine inanıyorum. Bu sektörlere baktığımızda özellikle bizim odamızın ilgi alanına giren ev tekstili ürünleri satan esnaflarımız, perde dikimi yapan kardeşlerimiz, avize işiyle ilgilenen kardeşlerimizin ve mobilyacıların önümüzdeki günlerde ciddi gelişme göstereceğine inanıyorum.  İnşallah güzel günler göreceğiz. ”dedi 

“O İllere Verilenlerin Elazığ’a da Verilmesi Gerekiyordu”

 Elazığ’ın depremin ardından gelen pandeminin izlerini uzun süre silemeyeceğini kaydeden ulaş İzmir ve Giresun’ da yaşanan felaketler sonrasında verilen desteklerine de dikkat çekti. Ulaş, “Pandeminin izinin Elazığ’da uzun süre silinmeyeceğini düşünüyorum.  Pandemi nedeniyle birçok esnafımız kısıtlamalara tabi tutuldu. Yine pandemi önlemleri kapsamında odamız üyelerinin yoğun olarak bulunduğu caddelerimiz kapatıldı. 3 aya yakın bir süre bu kısıtlama devam etti.  Örneğin Belediye Çarşısı 2 ay kapalı kalmak zorunda kaldı.  Saray Camisi esnaflarımız yine uzun süre işletmelerini kapattılar. Bu esnaflarımız biz para kazanmasak da olur yeter ki insanlarımız zarar görmesin dediler.   Esnaflarımızın gösterdiği bu duyarlılığa karşılık devletimizin en az 6 ay esnafların genel giderlerinin karşılanmasını istedik, ancak bu talebimiz karşılık bulmadı. Ama biz başka illere bizim talep ettiğimizden daha fazlasının verildiğini gördük.  O illere verilenlerin Elazığ’a da verilmesi gerekiyordu. Bize kredi vermek yerine keşke 1 yıl genel giderlerimiz karşılansaydı.  Destek göremediğimiz gibi ciddi zorluklarla da karşılaştık. Örneğin esnaf kardeşlerimizden biri bir resmi kurum tarafından ödemelerini yapamadığı için icraya verildi.  İkili ilişkilerimiz sayesinde bu kurumun müdürü ile görüşerek bu esnafımızın sıkıntısını giderdik. ”ifadelerini kullandı 

“Esnafın Kış Sezonu İçin Aldığı Bütün Ürünler Raflarda Kaldı”

Ulaş, “Esnafların kış sezonu için aldığı bütün ürünlerin hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmasından dolayı raflarında kaldığını dile getirdi. Ulaş hafta sonu yasağının kaldırılmasını isteyerek , “Esnaflarımızın kış sezonu için aldığı bütün ürünler raflarda kaldı. Bunun nedeni ise uygulanan hafta sonu kısıtlamalıdır. Vatandaşlar uygulanan kısıtlamalar dolayısıyla dışarı çıkamadığı için giyimlerini önemsemiyorlar. Alış veriş yapmıyorlar. Bu durumda beraberinde kayıpları getiriyor. Şehrin bu süreçte maddi kaybının en az % 60 düzeyinde olduğunu düşünüyorum. Sektörel düzeyde baktığımızda ise kayıpları  %100 bulan sektörlerimiz olduğunu hepimiz görüyoruz. Biz bu kayıpların bir nebze olsa da engellenmesi için en azından hafta sonu yasaklarının kaldırılmasını bekliyoruz. ”dedi.

“Bu Kadar Zincir Marketin Bulunduğu Bir Yerde Yerel Esnaf Nasıl Ayakta Kalabilir?”

Zincir marketler ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Ulaş, “Zincir marketler birçok sektöre zarar verdikleri gibi bizim sektörümüze de zarar veriyor. Bu noktada geçtiğimiz gün federasyonumuz yaptığı çalışmalar ile ilgili bize bilgi verdi.  Federasyonumuz Ticaret Bakanlığımızdan konfeksiyon ürünlerinin zincir marketlerden satılmaması için talepte bulundu.  Zincir marketler ile ilgili düzenleme yapılması noktasında çok geç kalındı.  Ben zincir marketler ile ilgili olarak ikamet ettiğim Sürsürü bölgesinden örnek vermek istiyorum. Bugün Millet Bahçesi’nden Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bulunduğu noktanın arasında bin metre olmamasına rağmen bu bölgede aynı firmanın tam üç tane marketi bulunuyor. Bu kadar zincir marketin bulunduğu bir yerde yerel esnaf nasıl ayakta kalabilir? Bu zincir marketlerin artık biran önce kısıtlanması gerekiyor. Bu nokta da bir çalışma yapıldığını biliyoruz. İnşallah bu çalışma sonuçlanır. Bu çalışmalar yapılırken sektör temsilcilerine de yer verilirse esnaflarımızın talepleri karşılanacaktır. Aksi durumda esnafların talepleri bu çalışmaya tam anlamıyla yansımayacaktır.” ifadelerini kullandı.  

“Kredilerimizi En Az Bir Yıl Ertelemelerini İstiyoruz “

 Esnafların destek ve krediler noktasında talepleri olduğunu ifade eden Ulaş yeni bir kredi üzerinde çalışmalar yapıldığını da kaydetti. Ulaş, “ Sizlerin aracılığı ile hükümetimizden faizsiz kredilerimizi en az bir yıl ertelemelerini istiyoruz. Verilen nakdi destek ve kira yardımlarının bütün esnaflara verilmesini ve bu desteklerin 6 ay uzatılmasını istiyoruz. Yakın bir zamanda esnaflarımıza bir kredi imkânı sunulacağını biliyoruz. İnşallah bu kredi imkânın müjdesini tez zamanda veririz,  esnaflarımız bir nebzede olsa rahat bir nefes alır.” dedi.    

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol