Öne Çıkanlar yerelhaber Elazığspor O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı ENDİŞELİ BEKLEYİŞ Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti

Bu haber kez okundu.

Sağlık İl Müdürü Polat’tan Korkutan Yoğun Bakım Açıklaması

YOĞUN BAKIMLARDAKİ DOLULUK ORANI  %75”

Elazığ Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, il müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Elazığ’ın aşı haritasındaki değişen konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elazığ’ın aşılamada  %65 düzeyine ulaştığını ve sarı kategoriye ulaştığını kaydeden Polat, bu sıralamanın Elazığ için yeterli olmadığını vurguladı. Polat, Elazığ’da ki pandemi vakalarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada ise; korkutan vaka artışlarına vurgu yaptı. Polat, Elazığ’daki pandemi yoğun bakımlarındaki doluluk oranın %75’e ulaştığını duyurdu. Polat, pandemi ile mücadelede tek yöntemin aşı olduğunu belirterek, vatandaşlardan aşı olmalarını istedi

“Elazığ %65 Aşılanma Oranıyla Orta Riskli İller Arasında”

Elazığ’ın, aşı haritasındaki değişen konumuna ilişkin, açıklamalarda bulunan Polat, “Gerçekten mutluyuz. Zira; bir ay önceki buluşmamızda Elazığ’ın, aşı haritasındaki rengi kırmızıydı. Bu kırmızılık, adeta yüzlerimize de mahcubiyet olarak yansımıştı. Çünkü sağlık çalışanlarımızın çabasının karşılığı bu değildi. İlimizin yeri bu değildi. Bu gün ise, kırmızdan çıkmakla yetinmedik, % 65 aşılama oranıyla, turuncuyu da aşarak, sarıya geçtik. Bu oranla Elazığ’ımızı yüksek riskli iller arasından çıkarıp, orta riskli iller arasına taşıdık. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın da özellikle Elazığ’a vurgu yaptığı gibi “Elazığ’ın, riski daha da düşürme heyecanı üzümü gibi tatlı.”  İnşallah bir sonraki basın açıklamamızda bu temenniye yakışır bir şekilde; maviye geçmenin mutluluğunu birlikte yaşayacağız.” dedi.

“Hedefimiz Sarı Renkten Çıkıp, Mavi İller Arasında Yer Almaktır”

Aşıdaki hedefin mavi iller arasında yer almak olduğunu belirten Polat, “Bu başarı en başta halkımızın aşıya olan inancının başarısıdır, vesile olan siz değerli basın mensuplarının ve bizlerin başarısıdır. Burada sizlerin huzurunda başarının asıl mimarları olan Elazığ halkına şükran ve minnetlerimi belirterek bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Olması gerekende buydu. Zira ilimiz kendi bölgesinde her zaman güvenin, emniyetin, sağlığın ve huzurlu yaşamın şehri olmuştur. Aşı haritasındaki yerimizin de, bu misyonumuza uygun ve öncülük etmesi gerekirdi. Onun için şimdiki hedefimiz; Mavi’ye 10 kala parolasıyla bir an önce Sarı renkten çıkıp, Mavi iller arasındaki yerimizi almaktır. Bu hedefimize de yine halkımızın desteği ve siz değerli basın mensuplarımızın katkılarıyla varacağız.” ifadelerini kullandı.

“Pandemi Yoğun Bakım Doluluk Oranımız: %75.2”

Aşı ve pandemi yoğun bakım verilerini de paylaşan Polat, “Geçen basın toplantımızda olduğu gibi, sizlere aşılamada geldiğimiz son durumun verileriyle devam etmek istiyorum;

Hastanelerimizdeki normal servislerdeki pandemi yatak doluluk oranımız : %58,8 dur.

Pandemi yoğun bakım doluluk oranımız:%75.2

İlimizde 1.Doz aşı yapılan kişi sayısı :302.626, 2.Doz Aşı :227.275, 3.Doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 51.737’ dir.

Bu veriler sonucunda ilimizdeki aşılanma oranı: %67.6’ya yükselmiştir. ( Türkiye 1.doz aşı yapılma oranı: % 78.24)” dedi

En Aşılama Kovancılar’da

 İl Merkezi ve ilçelerde uygulanan aşı sayılarını da açıklayan Polat en az aşılamanın Kovancılarda olduğunu açıkladı. Polat, “Aşılanmanın il ve ilçe bazındaki dağılımına gelince :

Merkez       : %65.99

Ağın           :%79.39,

Alacakaya  : %64,68 

Arıcak : %54.55

Baskil : %65,69

Karakoçan  :%53,69 

Keban: %70,08

Kovancılar: %49,01

Maden        : %71,31

 Palu : %50,44 

Sivrice : %68,45 düzeyindedir. ”dedi

“Aşılar İle İlgili Herhangi Bir Tereddüt Bulunmamaktadır”

Aşılama çalışmalarına, aralıksız bir şekilde devam edildiğini vurgulayan Polat, “Bu oranların ,çok daha yukarı çıkması için, ekiplerimizle saha da gece gündüz çalışıyoruz. Halkımızın aşıya karşı direnci eski noktada olmasa da, hala güvensizliğin olduğunu biliyoruz. Burada halkımıza seslenmek istiyorum: Aşılar güvenlidir. Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez. Aşı çalışması yapan kuruluş, geliştirme ve üretim sürecinde; uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır. Bu standartlar, İyi Laboratuvar Uygulamaları, İyi Klinik Uygulamaları ve İyi Üretim Uygulamaları sonucundan geçmektedir.

Ayrıca faz çalışmaları sırasında, aşıdan kaynaklı insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmaları durdurulmaktadır. Bu çerçevede; ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının, faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek, bir yan etki ile karşılaşılmamış ve herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.

Aşıların kontrolü ülkemizde yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından, Ulusal Aşı Takvimi’mizde yer alan tüm aşılarda olduğu gibi; COVID-19 aşıları da kullanımı öncesinde T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra onay verilmektedir.” İfadelerini kullandı.

“Halkımız Aşının Koruyuculuğuna İnansın”

Vatandaşlara, aşının koruyuculuğuna inanmaları  çağrısında bulan Polat, “Aşılama sonrasında yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, gibi görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir ve normaldir. Burada altını çizerek belirtmek istiyorum. Halkımız aşının koruyuculuğuna inansın. Bu pandemiden tamamen ancak Aşı, maske, mesafe ve temizlikle kurtulabiliriz. Eldeki veriler incelendiğinde aşı olmayanların aşı olanlara göre çok daha sık hastaneye yattığı ve çok daha sık yoğun bakım ihtiyacı olduğu görülmektedir. Ülkemizde bulaşmanın durdurulması ve toplumsal bağışıklığın kazanılması için toplumun yüksek bir yüzdesinin aşılanmış olması gerekmektedir. Ülkemizde yaygın olarak Sinovac ve Biontech aşıları kullanılmaktadır. Asıl COVID-19 hastalığını hafif atlatanlarda; geçmeyen yorgunluk, tat ve koku kaybı, bel ve sırt ağrısı, nefes almada güçlük gibi pek çok yan etki tespit edilmiştir. Aşılamanın yaygınlaşması, aynı zamanda varyantların etkinliğini azaltacak ve yeni varyantların oluşmasını engelleyecektir. Aşı uygulamasından sonra; maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin alınmasına devam edilmesi de COVID-19 pandemisinin kontrol altına alınmasında etkilidir. Bir sonraki basın açıklamamızda MAVİ’de buluşmak üzere halkımıza ve sizlere tekrar  teşekkür ederim. ”dedi.

Polat’tan Öğretmenlere ve Okul Çalışanlarına Aşı Olun Çağrısı

Polat açıklamalarının sonunda, yeni eğitim öğretim yılında, yüz yüze eğitim uygulanacağını hatırlatarak,  öğretmenlere ve okul çalışanlarına; bir an evvel aşı olmaları yönünde çağrıda bulundu. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol