Öne Çıkanlar yerelhaber Elazığspor O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı ENDİŞELİ BEKLEYİŞ Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti

Bu haber kez okundu.

SINAV BİR SON DEĞİLDİR

Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca sınavlara giriyor. Bunlardan bazıları, lise, üniversite seçimi gibi kritik sınavlardan oluşuyor.

Çocukların en büyük destekçileri  anne ve babalar, çocukları için her zaman en iyiyi isterler.

Okul başarısının yüksek olmasını, ilerde iyi bir işe sahip olmasını, yaşamının mutlu olması tüm anne ve babaların çocukları için istedikleri şeyler arasındadır.

Anne babaların çocuklarından bekledikleri akademik başarı için öğrencinin geçmesi gereken sınavlara bağlıdır. Bu sınavlara hazırlık aşamalarında bir çok duygu yaşanmaktadır. Bu duygulardan en yoğun yaşanan sınav kaygısı duygusudur. Peki sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır? Bu durumda ebeveynler nasıl davranmalı?

Uzman Psikolojik Danışman Ömer Faruk Öztürk,  konuyla ilgili önerilerini Günışığı ve yeni Ufuk Gazetesi'yle paylaştı.

Uzman Psikolojik danışman Ömer Faruk Öztürk,  "Planlı çalışma, düzenli deneme testleri çözmek , kaliteli uyku ve dengeli beslenmenin eşlik etmesi motivasyonu arttırır." dedi.

SINAV KAYGISI İLE BAŞEDEBİLİRSİNİZ

Bir çok öğrencinin sınava kaygısını yaşadığını bunun belli bir noktaya kadar  doğal bir duygu olduğunu söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Ömer Faruk Öztürk,  ancak yoğun bir şekilde yaşanan kaygının, dikkatini toplamasını ve çalışırken performansını olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Sınav kaygısını anlatan Öztürk,  "Kaygı genel olarak bireyin stres yaratabilecek bir uyaranla karşılaştığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel değişimler olarak tanımlanabilir.Doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır. Bireyin yaşamını sürdürebilmesi için gereklidir.Normal düzeyde duyulan kaygı, kişiyi tetikler, isteğini ve performansını yükseltir.Kaygı sırasında salgılanan adrenalin bunu sağlar.Belli sınırlar içinde yaşanan kaygı, kişinin çalışmak için güdülenmesi ve bu nedenle daha başarılı olmasına yardımcı olur.Ancak yoğun bir şekilde yaşanan kaygı, dikkatini toplamasını ve yaptığı işteki performansını olumsuz yönde etkiler. Sınav kaygısı, sınav öncesinde başlayan çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimler ile ortaya çıkan bireyin sınav esnasında performansını olumsuz yönde etkileyen yoğun kaygıdır. Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerimize destek olmalıyız." dedi.

Uzman Psikolojik Danışman Öztürk,  çocuklarda ve ergenlerde en sık rastlanan kaygının sınav kaygısı olduğu söyleyerek belirtilerini şöyle sıraladı,

Sınav Kaygısı Fiziksel Belirtileri

Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı , hızlı nefes alıp verme, düzensiz solunum

Terleme ve titreme, ellerde titreme, vücuda ateş basması

Kas yorgunluğu uyuşma , rengin soluklaşması, göz bebeklerinde büyüme

Baş ağrısı uykuda küçük kabus görme

Anahtar Kelimeler:
SINAV BİR SON DEĞİLDİR

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol