Öne Çıkanlar yerelhaber Elazığspor O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı ENDİŞELİ BEKLEYİŞ Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti

Bu haber kez okundu.

TARİHİ KONAK KÜLTÜR MERKEZİ OLSUN

Gazetemize açıklamalarda bulunan, Elazığ Kültür ve Musiki Derneği Başkanı Abdülaziz Koç, Kovancılar ilçesine bağlı Yazıbaşı Köyü (Sekrat) sınırları içerisinde bulunan tarihi ‘Alibeyköy Konağı’ Müze yada Kültür Evi olarak hayata geçirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

KÜLTÜRÜMÜZÜN DEVAMI İÇİN BU KONAK ÇOK ÖNEMLİ

Zamanla yok olan tarihi konağın restore edilerek Elazığ'a kazandırılmasını isteyen Başkan Abdülaziz Koç, “Palu ve Kovancılar bölgesi şuanda kültürel mana da Harput’a çok benzer bir yapıya sahip. Orada Harput musikisinin izini bulmak mümkün. Her yerde olduğu gibi demografik yapı ile ilgili alınan göçler ile beraber bu kültürel yatkınlığın biraz zayıfladığını görmekteyiz. Böyle bir konağın kazandırılması orada ki çocuklarımızın gençlerimizin bu kültür dokusuna tekrardan sahiplenmesi için bu konak çok önemli bir anlam ifa edecek.”

ALİBEYKÖY KONAĞI KÜLTÜR VE SANAT HAYATINA KAZANDIRILSIN

Alibeyköy Konağı'nın müze ya da kültür evi olarak Elazığ'a kazandırılması için yetkililerden destek isteyen Koç, “Sekratlı Ali bey konağının aslına uygun bir şekilde tarihsel öneminin de göz önüne alınarak restorasyonunun yapılması ve müze ya da kültür evi olarak şehrimizin kültür ve sanat hayatına kazandırılmasını istiyoruz. Kovancılar ve Palu'yu ayırmıyoruz, ortak olarak projeye destek olabilirler, sahiplenebilirler. Bizde elimden geldiği kadar bu projeye destek vermek istiyoruz. Büyüklerimize çağrımız bu konağın Elazığ’ımızın kültürel hayatına kazandırılması olacaktır.”dedi.

HARPUT MUSİKİSİNİN İZLERİ VAR

2. Abdülhamid döneminde inşa edildiği bilinen ve kapı surundaki kilitli taşta 1905 yılında yapıldığı yazılı olan tarihi konağın önemini dikkat çeken Elazığ Kültür ve Musiki Derneği Başkanı Abdülaziz Koç, "Bu konak malumunuzun olduğu üzere Harput musikisinin konservatuarı şeklinde çalışmış, oralarda Sekratlı Ali Bey’in himayelerinde Enver ve Paşa Demirbağ kardeşler yetişmişler. Hafız efendi teçhizatında olmuş bu eğitim. Oraya rahmetli kör hafız dediğimiz, Mehmet Aslankaya cümbüşü ile son zamanlarda da yine Hüseyin Seki ağabeyimiz orada enstrümanları ile katkı da bulunmuşlar. Tamamen orada Harput müzik konservatuarı şeklinde orada bir hizmet görülmüş, katkı sunulmuş, Harput müziği musikisi hakkında ne biliyorsak Enver ve Paşa Demirbağ kardeşlerin emeği inkâr edilemez.”

MİLLİ MÜCADELEYİ YANSIYAN BİR TARAFI DA VAR

Başkan Abdülaziz Koç, Tarihi Alibeyköy konağının Milli Mücadelede yansıyan tarafının da olduğunu söyleyerek; “Konak milli mücadele yıllarında karargâh olarak kullanılıyor. Gazi Mustafa Kemal oraya İsmet İnönü ile birlikte geliyor, orada bir süre kalarak karargâh olarak kullanılıyor.”dedi.

KONAK ZAMANLA YOK OLDU

Kovancılar ilçesine bağlı Yazıbaşı Köyü (Sekrat) sınırları içerisinde bulunan Alibey köy Konağı'nın tarihçesini aktaran Elazığ Kültür ve Musiki Derneği Başkanı Abdülaziz Koç,"2. Abdülhamid döneminde inşa edildiği bilinen ve kapı surundaki kilitli taşta 1905 yılında yapıldığı yazılı olan tarihi konak zamanla yok oldu.Enver ve Paşa Demirbağ kardeşlerin yetiştiği bu konak o yıllarda adeta bir konservatuvar olarak görev yapmıştır. Milli mücadele yıllarında 2. Ordu karargâhı da Elazığ'ın ilçesi olan Palu´nun 6 km. kuzeyindeki Sekerat köyüne nakledilmiştir. İzzet Paşa Sekerat´ta hastalanınca 16. Kolordu komutanı Mustafa Kemal Paşa´yı vekil bırakarak İstanbul´a gitti. Mustafa Kemal Paşa ordu karargâhı olan Sekerat´a gelmiş, ordu erkânı harbiye reisi Miralay İsmet (İnönü) Paşa´yla karşılaşmış ve görev arkadaşı olmuşlardı. Sekerat´ta Diyarbakır Belediye Meclis Üyesi olan ve Kara Cimşid Bey sülalesinden olan İbrahim Bey´in konağında kalırlar. Bu iki komutanın dostlukları böyle bir zamanda ve Palu (Sekerat)´da başlamıştır.”ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol