Öne Çıkanlar teşekkür GÜRKAN: HER YENİ İŞ ZİRVESİ YENİ BİR EKONOMİK HEYECAN VE TİCARİ FIRSATTIR Bursa Yıldırımspor BAŞKAN YILDIRIM BALIĞA ALKIŞ

Bu haber kez okundu.

Yaya Geçitleri Süs İçin Mi Yapıldı?

2019  yılında yapılan düzenleme ile “Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtularak; araç sürücülerinin, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkını vermesi zorunlu hale gelmişti. 

Bu kapsamada İçişleri Bakanlığı tarafından "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmiş . 81 ilde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla etkinlikler gerçekleştirilmişti.

Yaya geçitleri noktasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ da çok hassas davranarak, yaya geçitlerinin öneminin kavranması noktasında bir çok kez açıklamalar yapmıştı.

Ancak yapılan açıklamalar ve etkinlikler Elazığlı bazı sürücüleri  çok etkilememişse benziyor.

Yeterli denetimlerin yapılmamasından da cesaret bulan bazı sürücüle,r maalesef bildiklerini okumaya devam ediyor.

 

Bazı Sürücüler Yaya Geçidine Süs Muamelesi Yapıyor 

81 İlle eş zamanlı olarak, Elazığ’da da; yaya geçitlerinin önemine dikkat çeken etkinlikler yapılarak,  yaya öncelikli bir trafik bilinci oluşturulmaya çalışılsa da bu noktada bir başarı sağlanamadığı görülüyor. 

Elazığ’da bazı sürücüler yaya geçitlerinde bırakın yayalara yol vermeyi, adeta yaya ile yarışıyor.

Zaman zaman yayalar en doğal hakları olan yaya geçidini kullanırken sürücülerin sözlü saldırısına bile uğruyor. 

Çoğu sürücü için yaya geçitleri o kadar önemsiz bir hal almış ki; yaya geçitleri sürücüler tarafından süs olarak kabul ediliyor.

 

Vatandaşlar En Tabii Haklarından Mahrum Kalırken Yetkililer Ne Yapıyor?

Vatandaşlara, kanunlarla verilen yaya geçidini kullanma hakkının, sürücüler tarafından gasp edilmesine karşın, denetim yetkisi elinde bulunan kurumların ne yaptığı ise bilinmiyor. Elazığ’da şehrin birçok noktasında yaya geçitleri var olmasına karşın geçitlerde sürücüler yayalara yol veriyor mu diye aklından geçiren bir yetkili şimdiye kadar görülmedi.  Bu durumun yanı sıra,  yaya geçidini ihlal ettiği için ceza-i işlem uygulanan sürücülerle ilgili de trafiği denetleme yetkili olanlardan bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Yetkilileri sahada yaya geçitlerini denetlerken görmeyen vatandaşlar da haklı olarak  Yetkililer ne yapıyor sorusunu yöneltiyorlar. Bizler de sorumlu yayıncılık anlayışımızın gereği olarak; vatandaşların en tabii hakları olan yaya geçidini kullanamadığını yüksek sesle dile getiriyoruz.  Yetkili kurumları da vatandaşların haklarını kullanabilmesi için sahada görmek istediğimizi ifade ediyoruz.

Yaya Geçidi İhlali Suçtur

 Kanunlarımızda yaya geçidi ihlalinin suç olduğu ve cezalandırılması gerektiği açıkça yazılmaktadır. Yaya geçidi cezaları, ihlalin kameralar ile tespit edilmesi, şikayetler ya da bir trafik polisinin görmesi ile kesilmektedir. Yayaya yol vermemek hem bir hak ihlalidir, hem de bir kural ihlalidir. Yaya geçidi cezası 2021 yıllı için 652 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol