Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

Zam Fırtınası Esiyor

2020 yılında corona virüsü pandemisi nedeniyle bozulan ekonomiye bağlı olarak gelir kaybı yaşayan vatandaş, yeni yılda da yapılan zamlardan darbe yedi. 2021 yılının Ocak ayında elektrik, doğalgaz, köprü otoyol ve gıda fiyatlarında yaşanan artış vatandaşları kara kara düşündürüyor.

ELEKTRİĞE YÜZDE 6 ZAM

Vatandaşlar yeni yılın ilk gününe elektriğe gelen yüzde 6 zamla uyandı. Resmi Gazete'deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 6 artışa gidildi.

 DOĞALGAZA 2 DEFA ZAM

Ocak ayında doğalgaz fiyatlarına ise 2 defa zam yapıldı. Yeni yılın ilk günü elektrik fiyatları ile birlikte doğalgaz fiyatlarına da yüzde 21 zam yapılmıştı. Kış mevsiminin ortasında, doğalgaz kullanımının arttığı şu günlerde fiyatlara bir zam daha yapıldı ve dün gece fiyatlarda yine yüzde bir artışa gidildi.

GIDA FİYATLARI GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Son günlerin en büyük gündem maddesi ise gıda fiyatlarında yaşanan artış oldu. Birçok temel gıda ürününe zam gelirken vatandaşlar da sosyal medyadan gelen zamlara isyan ediyor. Özellikle ayçiçeği yağı fiyatları gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Aralık 2020 itibarıyla yılda yüzde 14.6’ya ulaşan tüketici ve yüzde 20.6’ya ulaşan gıda fiyatları artışıyla Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında Arjantin’in ardından ikinci sıraya yerleşirken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında lider konumuna yükseldi.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİNE ZAM

Kamuoyunda ‘deprem vergisi' olarak bilinen Özel İletişim Vergisi'ne (ÖİV) zam geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖİV oranı yüzde 7,5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

1999 yılında Gölcük Depremi'nin ardından “geçici” olarak getirilen Özel İletişim Vergisi, 2003 yılında AKP hükümeti döneminde kalıcı hale getirilmişti.

20 yılda bu kalemden toplamda 70 milyar TL'nin üzerinde gelir elde edilirken, son yıllarda kamuoyunda “deprem vergilerine ne oldu” sorusu sıkça soruluyor.

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILDI?

Yılbaşında memur ve emeklilere yapılan zamlar ise diğer zamların çok çok altında kaldı. Memurlara yüzde 7.36, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapıldı.

En düşük memur maaşı 3 bin 812 liradan 4 bin 92 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 2 bin 814 liradan 3 bin 21 liraya çıktı.

İşçi esnaf ve çiftçi emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapıldı.

En düşük işçi emeklisinin aylığı 1335 liradan 1447 liraya yükselecek. En düşük esnaf emeklisinin aylığı 1627 liradan 1763 liraya çıktı.

En düşük çiftçi emeklisinin aylığı ise 1534 liradan 1662 liraya yükseldi.

Anahtar Kelimeler:
Zam Fırtınası Esiyor

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol